Komerční doprava usiluje o inteligentní řízení emisí

Provozovatelé nákladní dopravy a přepravci po celém světě se snaží řešit svou uhlíkovou stopu v důsledku zvýšené kontroly udržitelnosti. Ve zprávě společnosti Breakthrough o stavu dopravy v roce 2024 předstihly klimatické problémy náklady jako hlavní překážku pro odesílatele i dopravce. V těsném závěsu za nimi se v žebříčku hlavních výzev umístily cíle snižování emisí a předpisy.

Zpráva odráží zpětnou vazbu od 350 odesílatelů a 150 dopravců v USA ohledně jejich cílů, priorit a předpovědí na příštích 12 měsíců. Od dodavatelských řetězců přes emise výfukových plynů až po plánování tras – závod o co nejefektivnější vyčištění provozu začíná.

Alternativní paliva

Společnost Breakthrough pomáhá velkým přepravcům pochopit a optimalizovat jejich spotřebu energie a náklady, takže udržitelnost je jádrem její práce. Je také stále větší prioritou pro provozovatele komerční dopravy. Zpráva zjistila, že 98 % přepravních organizací si stanovilo cíle udržitelnosti v oblasti dopravy. Konkrétní certifikace nebo standardy udržitelnosti plánuje splnit 63 % z nich.

Emise z výfuku jsou pro mnohé logickým začátkem, který je mezi respondenty zprávy nejčastější, přičemž polovina dotázaných zkoumá alternativní způsoby získávání energie, jako je například elektrický pohon na baterie. Ve studii 2023 59 % dopravců uvedlo, že do konce roku plánují do svých vozových parků zařadit elektromobily. Letošní výsledky však ukazují, že pouze 13 % z nich tak skutečně učinilo.

 DTNA electric trucks CocaCola

Tahače Freightliner eCascadia pro společnost Reyes Coca-Cola Bottling

“Elektromobily přitahují velkou pozornost a my pomáháme některým zákazníkům s přechodem,” říká John McCaw, viceprezident pro udržitelná řešení ve společnosti Breakthrough. “Průmysl však stále buduje nabíjecí infrastrukturu. Přestože na silnicích jezdí řada výrobců s elektrickými vozíky, přetrvávají určitá omezení v nabídce jak z hlediska výroby, tak z hlediska infrastruktury.”

Mnoho přepravců se snaží o využití více druhů paliv a McCaw označuje hydrogenovaný rostlinný olej (HVO) za jednu z alternativ, o kterou je stále větší zájem. Znovu se také zvýšil zájem o zemní plyn a obnovitelný zemní plyn. “Začínáme dokonce pozorovat určité aktivity v oblasti vodíku, částečně díky vládě USA a jejímu vytvoření vodíkových koridorů,” dodává. Americká Národní strategie pro bezemisní nákladní koridory předpokládá do roku 2040 “všudypřítomný a pohodlný” přístup k vodíkovým čerpacím stanicím a nabíjecím místům pro elektromobily.

“Výhody a nevýhody různých alternativních paliv se budou časem měnit,” poznamenává McCaw. “Ve skutečnosti jde o to, aby tyto technologie dohnaly dlouhodobé výhody, které má nafta. Celý dodavatelský řetězec v oblasti nafty a kolem ní je dobře zavedený a optimalizovaný, což u některých z těchto alternativních druhů energie neplatí.”

Doporučuje hráčům, aby zaujali široký přístup a na výběr pohonných jednotek pohlíželi jako na portfolio, které se bude časem vyvíjet: “Právě zde se stává rozhodující využití dat a pochopení profilů dopravní sítě na úrovni zatížení, což může hráčům umožnit odhalit příležitosti k dlouhodobému řízení.”

Portfolio taktických postupů

Emise z výfuku představují pouze jeden z aspektů udržitelnosti vozového parku a existuje mnoho dalších nástrojů, které je třeba využít. Například více než 40 % odesílatelů se snaží optimalizovat trasy tak, aby minimalizovali ujetou vzdálenost, a posoudit životaschopnost přechodu vybraných tras na alternativní způsoby napájení. “Nejlepší způsob, jak snížit emise, je snížit počet ujetých kilometrů,” tvrdí McCaw.

Mnoho přepravců se zaměřuje na strategie optimalizace sítě a nákladu, v některých případech s využitím umělé inteligence a strojového učení. “Chtějí porozumět všem svým možnostem. Jaké jsou emise při využití LTL dopravce oproti celovozové přepravě? Kde je optimální bod pro každého jednotlivého odesílatele vzhledem k vlastnostem jeho produktu? Různé výrobky mají různé hmotnostní charakteristiky, které je třeba zohlednit.”

 fleet management

Software pro správu vozového parku může pomoci snížit uhlíkovou stopu

Dopravci zároveň stále častěji zavádějí programy školení řidičů, které podporují ekologičtější způsoby jízdy. I když se to může zdát jako malé kroky, jejich kombinace může mít hmatatelný dopad. “Odesílatelé a dopravci by měli používat portfoliový přístup,” radí McCaw. “Musí využívat všechny dostupné nástroje k optimalizaci svých přeprav a přemýšlet o svém dodavatelském řetězci komplexně.”

Připravované předpisy, jako je kalifornský zákon o klimatické odpovědnosti podniků (SB 253), znamenají, že přepravci budou muset sledovat a zveřejňovat své emise v rozsahu 3 již od roku 2027. Zpráva společnosti Breakthrough však ukazuje, že v letošním roce tak plánuje učinit pouze 35 % přepravců. McCaw varuje, že to velmi pravděpodobně bude působit v jejich neprospěch. Na trhu existují produkty, které společnostem pomáhají získat přehled o emisích z dopravy jak pro jednotlivé náklady, tak pro celou síť. Řešení CleanMile společnosti Breakthrough pro správu emisí z dopravy v rozsahu 1 a 3 to umí, a není to jediná nabídka.

Ačkoli předpisy nepochybně hrají roli v úsilí o udržitelnost, nejsou tím nejvýznamnějším faktorem, alespoň podle McCawova názoru: “Poptávku po udržitelné nákladní dopravě určuje spotřebitel. Spotřebitelé – zejména ti mladší – se přiklánějí k planetárně pozitivním značkám. V konečném důsledku to bude hnací silou tohoto ekosystému, aby došlo ke změně. Spotřebitel vždy vítězí. Značky budou vycházet vstříc jejich potřebám, a to včetně veškeré práce, kterou dosud vykonaly, i v obtížnějších oblastech snižování emisí uhlíku, jako je například těžká nákladní doprava.” Průzkum společnosti Breakthrough zjistil, že požadavky na udržitelnost patří mezi hlavní úvahy 49 % dopravců při navazování partnerství se zasílateli v příštích 12 měsících.

Příležitosti pro ekosystémy

V roce 2024 chce 50 % přepravců dosáhnout nulových čistých emisí a 45 % usiluje o uhlíkovou neutralitu. 52 % všech dotázaných přepravních týmů uvedlo, že se v letošním roce hodlají zaměřit na navazování vztahů s novými partnery s cílem zvýšit efektivitu. V dlouhodobém horizontu by takové závazky měly komerční silniční dopravu posunout k čistší budoucnosti.

Podle společnosti McCaw je konečným cílem ekosystém s nulovými výfukovými emisemi, poháněný čistou energií a podporovaný robustní sítí pro tankování a dobíjení. “Celkově potřebujeme možnosti rozšíření energie. V tomto směru nemůžeme vyloučit nic, dokonce ani něco jako hlubinnou jadernou energetiku. Klíčové je, jak tyto věci zvládneme v rámci portfoliově orientované strategie. Naší úlohou je v této oblasti odkrývat poznatky pro vytváření příležitostí v rámci celého ekosystému, které budou sloužit efektivnějšímu dopravnímu průmyslu s nižšími emisemi.”

 

Zdroj: automotiveworld.com